Tres reptes: Sutura
L’equipament dispers. Transformació de locals en planta baixa com a catalitzadors d’usos socials transformadors.
El repte pren forma en l’observació del rebotiga de la botiga mantera al barri del Raval. Un espai que resol el magatzem i la logística pròpia de l’espai comercial, però que alhora, esdevé un petit equipament social. El lloc on es reuneixen, on es preparen les lluites, els manifestos, on es descansa, on es resa, on es fan els deures, on es carreguen els mòbils, on es menja…Activitats que garanteixen la presencia a peu de carrer, oberts o tothom, on estar junts. Aquest model, escàs, poc valorat, quasi inexistent en els assentaments comercials genèrics, forma part d’una idea de comunitat que millora la nostra convivència.
Una estratègia que es basa en equipar el barri, no afegint objectes al carrer sinó dotant al sistema veïnal de locals. Aprofitant la ben entesa de la grandíssima oferta pandèmica, la desatenció endèmica sobre el teixit comercial de proximitat, els carrers podran esdevenir verds, però amb rebotigues. Per lo veïnal, per desar-hi les taules, els jocs, l’enllumenat, de traster, pel reciclatge. Però també per donar cobertura a una ciutat atenta a les cures i al refugi, també climàtic, on poder cuinar, on els sense llar passar-hi la nit…Dispositius de petit format, equipament dispersos i híbrids. Distribuïts per els carrers, com a Londres, on les parades de metro estan a l’interior dels edificis.
Si més enllà del necessari dinamisme comercial, els carrers es doten de rebotigues comunitàries, de ben segur tindrem un nou escenari de transformació que acabarà revertint en la necessària dinamització social. Els carrers han de deixar de ser vistos només com una U urbana i l’edificació coresponsabilitzar-se per redefinir l’abast d’allò públic.
Ens imaginem el seu potencial? Podem disseminar rebotigues d’aquest ordre per les nostres ciutats?
Fase 0 i Fase 1 recullen els resultats obtinguts durant el taller a Barcelona, en concret el repte Sutura, on totes les escoles es van reunir durant cinc dies (30/01/23-03/02/23) per treballar conjuntament.
Les següents fases es corresponen als resultats obtinguts per cada una de les escoles ja de retorn a les seves seus, adaptant la dinàmica de treball als plans docents propis.